Over dolfijnen, bleekmiddel en de Delphinium
We trekken naar de aardappelvelden en fruitplantages. De vrouw des huizes opent de deur met zachtroze bloemetjes op haar kleedje. Linda, een gehuwde vrouw en bloemenliefhebster vanaf het eerste moment, woont in Spalbeek. De boerenbuiten gaat hand in hand met een landelijke stijl, zo blijkt. Donkere aardetinten, veel hout en massieve stenen, kortom: stoerheid troef op het platteland. Godzijdank zijn er bloemen om de hardheid te doorbreken. Meer bepaald: de Delphinium.
Een enthousiast lila-blauw boeket kleurt de woonkamer ten huize Linda en haar gezin. De bloem is maar liefst vijfentachtig centimeter hoog. Linda leerde de Delphinium, soms beter bekend als ‘ridderspoor’, kennen tijdens een workshop bloemschikken. Het werd liefde op het eerste gezicht. “Mijn favoriete bloem aller tijden”, glundert ze. En dat heeft zo zijn redenen.
“De naam Delphinium komt van het Latijnse woord voor dolfijn. De knoppen van de bloemen zouden in de verte iets weg hebben van dolfijnen. Ik heb mijn verbeelding al meermaals laten spreken, ik heb er zelfs al uren naar gekeken, maar jammer genoeg zie ik er geen dolfijnen in.” Het is een bedenkelijke blik waard.
Reden nummer twee. “De Delphinium is niet alleen een weelderige bloem, ze symboliseert ook waarheid en bescherming. Als we oude legendes mogen geloven, verjoeg men er schorpioenen mee. Als je wou dat er je niks overkwam, kocht je vroeger een flinke bos Delphiniums. In een naïeve bui durf ik wel eens te geloven dat mijn bloemen ons gezin zal beschermen.” Linda glimlacht.
Maar reden nummer drie is des te belangrijker. “Drieëntwintig jaar geleden werd mijn dochter geboren. En geloof het of niet, maar ik heb haar de naam Delphine gegeven. Komt dit voort uit een overdreven obsessie voor mijn bloemen of vind ik het gewoon een mooie naam?
Dat ga ik in het midden laten.” Linda lacht. “Mijn dochter heeft me dit boeket gegeven. De Delphinium symboliseert gehechtheid, liefde en een groot hart. Kortom, een welkome bloem die je wil krijgen van mensen die je graag ziet.”
Terwijl Linda haar bloemen verliefd aankijkt, vertelt ze meer over de verzorging van de Delphinium. “Een weelderige bloem, maar qua verzorging doe ik niets speciaals. Ze bloeien een tijdje en verliezen dan stilaan hun blaadjes.
Het is belangrijk om de Delphinium de juiste omgevingstemperatuur te geven. Niet te warm en niet te koud, ongeveer tussen de 15°C en 20°C. Tocht en felle zon kan deze bloem niet kan verdragen”, legt Linda uit. “Jullie willen een verzorgingstrucje horen?
Vroeger werkte ik in een winkel waar ook bloemen werden verkocht. De leverancier vertelde me dat hij enkele druppels bleekmiddel in het water van de bloemen mengde.
Bloemen houden nu eenmaal van schoon water én het zou de levensduur verlengen. Of dit trucje steunt op de wetenschap, daar ga ik me niet over uitspreken. Maar het lijkt wel te werken.”