Over Marokkaans streetfood, instant happiness en een Ranunculus Asiaticus.
Yousra heeft het liefst van alles gewoon cactussen. Daar moet ze niet naar omkijken en heeft ze geen werk aan. Maar aangezien een levenloze cactus vloekt met een bezige bij zoals Yousra, kiest de Marokkaanse moeder van vier voor een voorzichtig boeketje snijbloemen. Oosterse bloemen voor een Zuiderse vrouw. Hallo Ranculus Asiaticus.
Een dik jaar geleden werd ‘Tajine’ gedoopt tot een authentiek Marokaans streetfood restaurant. Yousra besloot om wat meer kleur te geven aan de grijze stationsbuurt van Hasselt, want daar ontbrak Marokkaans streetfood. Van tajine en bastilla tot charoba, harira en couscous. Doet dit geen belletje rinkelen? Het zijn slechts enkele van de vele Marokkaanse gerechten die Yousra bereidt voor haar gasten.
Yousra wist een oud en bedaagd pand om te toveren tot een hip en knus restaurantje. Arabische lampen, een fantastisch kleurenpalet en accenten in koper, goud en zilver. Welkom bij Tajine.
“Ik mag dan misschien wel eens lui zijn wanneer het op de verzorging van bloemen en planten aankomt, toch zorg ik iedere week voor verse snijbloemen”, vertelt Yousra terwijl ze haar bloemen aanschouwt. “Iedere dinsdag om 11u worden er bij Tajine bloemen bezorgd. Iedere week iets nieuws en iedere week een verrassing. Een tijd geleden zat de Ranunculus, de Ranonkel in de volksmond, in mijn boeket. Ik was op slag verliefd en schafte me een extra boeketje aan.”
Vandaag heeft Yousra minder geluk. Ze ging haar bloemen zelf kopen. En hoe doet ze dat? Met de fiets natuurlijk. “Vroeger ging mijn moeder altijd met de fiets naar de markt en bracht ze verse bloemen mee. Dat is één van mijn vroegste herinneringen en daarom doe ik dat zelf ook. Nochtans houdt het altijd risico’s in om de bloemen zelf te vervoeren. Soms breken ze af of verliezen ze blaadjes. Maar dan zet ik ze altijd in een klein vaasje. Geen enkele bloem gaat verloren, want dat zou zonde zijn.”
Maar waarom specifiek deze Ranonkel? “Ronde bloemetjes zijn altijd leuk. Deze Ranonkel is klein, mini en compact. Dat zie ik het liefst. Gigantische bloemen zouden het zicht op mijn lange tafel alleen maar belemmeren. Ik zal ook altijd voor roze bloemen kiezen, want het contrast met mijn berberblauwe muur vind ik ronduit prachtig. En ja ik weet het, nu zijn mijn bloemen nog redelijk groen, maar kom binnen een week nog eens terug en aanschouw mijn roze boeket.” Yousra lacht.
Niet alleen Yousra vindt dat bloemen een meerwaarde geven aan haar zaak, ook haar klanten delen die mening. “Mijn vaste klanten zien mijn bloemen in één oogopslag. Een vers boeketje brengt dan ook instant happiness met zich mee. Belgen herken je meteen aan hun small talk over het weer, maar dat is meestal met een negatieve ondertoon. Dat word je toch beu? Ik merk dat klanten al snel over mijn bloemen gaan praten. Ze vragen me dan welke soort bloem ik deze week heb gekocht, hoe ik ze verzorg en waar ze vandaan komen. Bloemen brengen mensen aan de praat.”