Over Sipwell, voedingsstof en de Eustoma Russellianum Joren Brouwers is tuinarchitect.
Een eenvoudige vaas met rozen zal hij niet snel kopen, want het mag al eens wat meer zijn voor een kenner met groene vingers. “Ik wil alleen boeketten waar vlinders kunnen doorvliegen”, klinkt het bij Joren. Helaas zijn er geen vlinders te bespeuren in zijn kantoor. De Eustoma Russellianum staat er wel. En dat maakt al veel goed.
Geen saai kantoor voor Joren. In afwachting van de bouw van zijn nieuwe werkplek toverde hij twee containers om tot een hippe ruimte die geschikt lijkt om tuinen te ontwerpen. Een iMac links, een koffiezetapparaat rechts, een werktafel die alles met elkaar verbindt en een grote bos Eustoma’s om de keet wat op te frissen. Meer is er niet nodig. Joren zit niet stil. Toen hij zijn diploma in handen kreeg, werd hij meteen zelfstandig. En zo werd Jorens eerste kind ECOLAND+dsgn geboren. “Als klein manneke moest ik bij mij thuis de tuin onderhouden. En geloof me, wij hadden een gigantische tuin. Ik vond dat een verschrikkelijk karwei. Ik ben een enorme tuin- en plantenliefhebber, maar zoveel arbeid heb ik er niet voor over. Daarom heb ik met mijn bedrijf een duidelijke visie uitgewerkt: ik ontwerp tuinen waar doorgaans de helft minder werk aan is.”
Dezelfde visie weerspiegelt in zijn boeket Eustoma’s op de werktafel. “De Eustoma heeft op zich niet veel zorg nodig. Ik zocht voor de bloemen een plekje waar ze voldoende licht kunnen vangen, maar waar ze ook niet hoeven te zonnebaden. Te midden van mijn plantencollectie leek me ideaal. Weet je wat een pluspunt is aan de Eustoma? De helft van de bloemen is open en de helft zit nog in de knop. Op deze manier blijven de bloemen langer gezond. Bovendien hoef je geen extra groen toe te voegen voor contrast, dat geeft de natuur er gratis bij.”
“Mijn belangrijkste verzorgingstip is bijsnijden. Een uitgebloeide bloem of knop wilt zichzelf altijd herstellen. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk de dorre knop afsnijdt zodat de bloem geen energie verspilt aan dode bladeren. De kracht zal dan vanzelf geleiden naar de sterke en nog levende bloemen.” Tot zover de flashback naar uw cursus biologie tijdens uw middelbare schoolperiode.
Joren, waarom is het water van je bloemen zo troebel? Ben je te lui om het te verversen? “Helemaal niet. Het water wordt troebel door de voedingsstof die ik heb toegevoegd. Snijbloemenvoedsel bevat een bacterie-remmend middel. Zonder dit product beginnen de bacteriën dadelijk aan de stengels te vreten en komen de bloemen sneller aan hun einde. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn bij zo’n mooi boeket.”
En of dat de Eustoma’s in goede handen zijn bij Joren. “Mijn bloemen krijgen Sipwell water. Enkel het beste is goed genoeg”, lacht hij. “Tegen mijn bezoekers zeg ik dan dat dit het zuiverste water voor mijn bloemen is om zo hun levensduur te verlengen. Maar in de realiteit heb ik gewoon geen andere keuze. Er is geen waterleiding in mijn container.” Ons hou je niet voor de gek, Joren!