inspiration › Portret

Leucospermum Themba

Kim

Over een Weimaraner, fruit en de Leucospermum Themba  Kim houdt meer van planten dan van bloemen. Snijbloemen in een vaas vindt ze zo zielig. Oranje is zeker niet haar lievelingskleur. En ze had liever een andere vaas gekozen. Kim trad volledig uit haar comfortzone met de Leucospermum Themba. Beter bekend als de Flame Giant. U raadt wel waarom. 

 Kim en Ben wonen al zes jaar samen met Weimaraner Max en tijgerpoes Charlie in hartje Hasselt. Ben krijgt u niet te zien, want hij weigerde op de foto's te staan. Kwispelende Max is gelukkig minder schuchter. 

Nog niet zo lang geleden kocht de Hasseltse schone een boeketje bloemen om haar interieur op te fleuren. "Waarom de Leucospermum? Eigenlijk is deze bloem het tegenovergestelde van wat je van mij zou verwachten. Ten eerste ben ik eerder een plantenmens. En ten tweede zou ik voor roze bloemen kiezen in plaats van knaloranje. Maar toch wist de Flame Giant mijn hart te veroveren. Het heeft iets artistiek en atypisch. Een kunstwerkje op zich."  

Het is de eerste keer dat Kim haar vertrouwde planten achter zich laat en kiest voor de Leucospermum Themba. "De felle kleur sprak me aan. Fletse tinten passen niet zo in mijn interieur”, legt Kim uit. Haar huis straalt gezelligheid uit. De warmte in haar woonkamer creëert ze door haar vintage meubilair. Een applausje voor kastjes, stoelen en tafeltjes van bij de bomma. 

"Ik kocht mijn bloemen omdat ik ze een plaatsje wou geven op mijn glazen salontafel. Al snel bleek dat niet alleen ik blij was met de komst van de feloranje vlammetjes, ook Max was nieuwsgierig. Bloem nummer één was na enkele minuten gesneuveld. Het leek me logischer om voor een veilig plaatsje in de keuken te kiezen. Daar staan ze zelfs beter, want de Flame heeft veel licht nodig. En geef nu toe, de bloemen zien er ook best giftig uit."  

Voor de verzorging van haar excentrieke bloemen neemt Kim er graag een erfstuk bij: het plantenboek van bomma Paula. 

"Ik ben eens benieuwd of ik mijn bloemen zou kunnen planten in de tuin." Kims groene vingers laten haar niet los. "Ik ben vooral benieuwd wat er in zo'n knopje van de Leucospermum zit. Zou het vol zaadjes zitten om te planten?" Wie niet waagt, niet wint, Kim! 

 

 "Enkele dagen geleden kwam mijn bomma op bezoek. Zoals ik al eerder zei, had ik de bloemen verplaatst van de salontafel naar een hoger muurtje in de keuken. Maar blijkbaar had ik een verschrikkelijke natuurfout begaan. Mijn bloemen stonden naast een schaal fruit." Naar eigen zeggen kreeg bomma Paula bijna een hartaanval.  

"Opzoekingswerk leerde me dat zowel bloemen als fruitsoorten ethyleen bevatten. Dit hormoon zorgt er voor dat fruit sneller rijpt en bloemen sneller zullen verwelken. Wanneer je die twee dus bij mekaar in de buurt zet, gaan ze elkaar beïnvloeden. Niet meteen het beste idee dus." (P.S. Bomma Paula voelt zich ondertussen weer kiplekker.)  

gepubliceerd: 10 June 2019