inspiration › Portret

Sandersonia Aurantiaca

Hanne

Over Pasen, handjes wassen en de Sandersonia Aurantiaca  

Hanne, haar man Olivier en de kleine Jaak wonen in Alken. De jongste telg van het gezin blies zopas één kaarsje uit. De handen vol met zo'n kleine spruit, maar Hanne en haar man schuwen geen avontuur. Een tweede baby is op komst, driewerf hoera! Een bloemetje zou niet misplaatst zijn bij deze blije gebeurtenis, dus Olivier scoorde punten met een mooi boeketje, gemaakt met de Sandersonia Aurantiaca.   

"Het wordt een Paas-baby, glundert Hanne. Vandaar de Sandersonia's. "Deze bloemen brengen een beetje een Pasen in huis, vind je ook niet?" De oranje bloemen kleuren de witte muren. Niet te veel toeters en bellen voor dit gezin. Veel wit, zacht hout en een afgelijnd design. De jonge familie koos voor een strak en modern huis. En een bloemetje fleurt de boel wat op. 

 

Nochtans heeft de Sandersonia bitter weinig met Pasen te maken. "Beter opzoekingswerk leerde me dat deze bloem in volksmond ook wel de Chinese Lantaarn wordt genoemd. En dat is niet eens zo vreemd. De oranje bloemen lijken op van die Chinese lampionnen. Mooi verhaaltje, maar ik krijg er eerder een Paas-gevoel bij," lacht Hanne.  

 

 Niet alleen Hanne is verblijd met de komst van de Sandersonia's, ook de kleine Jaak kan de weelderige bloemen wel smaken. "Alles wat oranje is, neemt Jaak maar al te graag in zijn handen. We nemen aan dat het zijn lievelingskleur is. Maar het is wel oppassen geblazen. Zowel de bloemen als de blaadjes van de Sandersonia zijn giftig. Wanneer ik Jaak nog maar eens betrap met één van mijn bloemen in zijn handen is het dus kwestie van grondig de handjes te wassen. Natuurlijk mag hij niet spelen met bloemen, maar ik laat hem met alles even kennis maken. Jong geleerd is oud gedaan, dus wie weet koopt hij later ook bloemen voor mij." Heldhaftige Jaak kijkt bedenkelijk.

"De Sandersonia ziet er fragiel en delicaat uit, maar het tegendeel is waar. Mijn bloemen gaan al een tijdje mee. Sterke bloemen zijn een must, zeker met zo'n kleine belhamel in huis. Mijn man en ik werken fulltime, dus we hebben niet veel tijd  om in onze bloemen te steken. Ik verzorg mijn bloemen zoals ik andere snijbloemen zou verzorgen. Af en toe vers water, de stengels schuin afsnijden, enzovoorts." 

 

 Het boeket mag in de woonkamer naast de televisie staan, maar Hanne durft de Sandersonia's al eens te verplaatsen. "Soms staan ze in de woonkamer, soms staan ze in de keuken. De woonkamer is mijn favoriete plaats, maar deze bloemen hebben veel licht nodig en dat krijgen ze niet altijd naast onze televisie. In de keuken is er meer lichtinval, dus dan krijgen ze weer tijdelijk daar hun plekje. Ik moet natuurlijk ook altijd oppassen met Jaak. De bloemen moeten op een bepaalde hoogte staan, want anders zou het wel een heel snel gedaan kunnen zijn met mijn weelderige bos bloemen."  

 

De kleine Jaak geeft de strijd met de Sandersonia's op. De bloemen hebben gewonnen. Hij gaat op zoek naar nieuw speelgoed.  

gepubliceerd: 10 June 2019