inspiration › Portret

Vuurpijlen

Willem en Kurt

Over een fiets, een salontafel en de Vuurpijl  

Willem en Kurt hebben geen televisie. Die hebben ze zelfs nooit gehad. Ze hebben ook geen auto, want die hebben ze onlangs verkocht. Een klassieke salontafel? Ook niks voor hen. Wat ze wel hebben, zijn bloemen. Véél bloemen. Momenteel: een boeketje Vuurpijlen.  

Drie jaar lang heeft het koppel verbouwd aan hun droomhuis en de eindmeet is in zicht. Willem timmert graag, dus het resultaat werd een handgemaakt huis, niet zo ver van het station van Hasselt. De centrale verwarming in de living laat nog even op zich wachten, maar zelfs zonder straalt hun huis alleen maar warmte uit.   

"Als het aankomt op ons interieur, verschillen we wel eens van esthetische mening. Voor Kurt mag het allemaal wat meer eclectisch zijn, terwijl ik sneller zal kiezen voor soberheid en eenvoud, vertelt Willem. "Geurkaarsen en bloemen, zonder die twee kan Kurt volgens mij niet overleven. Iedere week gaat hij naar de bloemist of de markt en komt thuis met verschillende boeketten en bloemstukken." 

 

Kurt houdt niet alleen van bloemen en van Willem, maar ook van oranje. Een boeketje Vuurpijlen is dus geen onverwachte keuze.  Kurt: "De kegelvormige bloemen sprongen me meteen in het oog, ze eisen alle aandacht op. De knoppen zijn eigenlijk nog mooier dan de bloemen zelf. En wat hen ook speciaal maakt is dat ze van onder naar boven opengaan in plaats van omgekeerd. Uniek, toch?" 

Willem: "Ook de naam 'Vuurpijl' blijkt niet toevallig te zijn. We vroegen ons al af vanwaar die benaming kwam. Het internet wist ons te vertellen dat het een typische eindejaarsbloem is. En waarom? Omdat onze bloemen niet voor niets op vuurpijlen lijken. Al laat ik in dit geval vooral mijn verbeelding spreken." 

 

 Kurt en Willem waren het al snel eens over de uiteindelijke bestemming van hun indrukwekkend boeket: op de provisoire salontafel, dicht tegen het raam waar de bloemen genieten van de lichtinval. U denkt: de arme stakkers hebben geen geld meer voor een degelijk tafeltje, maar de dure architectuurboeken in de kast verraden hen. "Onze veelbesproken salontafel heeft wel een uiteindelijk doel. Als er vrienden op bezoek komen, kunnen we de 'tafel' snel uit de weg ruimen om te dansen."  

 Geen auto meer voor dit koppel. De Alfa Romeo maakte plaats voor een Bullitt: een uitgebouwde fiets met laadbak. Vermoedelijk kunnen de Vuurpijlen tegen een stootje.  

 "Ja, goed geraden. Ook deze bloemen zijn met de fiets tot hier geraakt, zelfs inclusief de vaas." Kurt en Willem worden een beetje fier. "Toen ik enkele dagen geleden naar de bloemist reed, viel mijn oog meteen op de Vuurpijlen en de immense vaas. Ik ging nochtans een klein bloemstukje halen voor op de eettafel. Ik ben dus terug naar huis gereden en ik heb Willem en zijn fiets meegenomen richting bloemist. Dat lukt hoor. Onze Vuurpijlen missen niet één blaadje."  Een klein applaus is gepast.  

gepubliceerd: 10 June 2019