inspiration ›

terrarium

new

Een terrarium voor planten kan verschillende vormen aannemen. Zo heb je open terraria en gesloten terraria. We zullen de verschillen tussen beiden met je doornemen.

Een open terrarium voor planten heeft vooral een decoratieve functie. Het open karakter van dit type terrarium zorgt ervoor dat de planten beïnvloed zullen worden door het klimaat buiten het terrarium. Een nadeel aan dit type is dat je de planten nog steeds zelf water zult moeten geven. Vooral planten die van de zon houden zijn geschikt voor dit type terrarium.
Een gesloten terrarium kan, in tegenstelling tot een open terrarium, wel uitgroeien tot een zelfvoorzienend mini-ecosysteem. 

                                                

 

Het gesloten karakter van dit type terrarium zorgt ervoor dat planten zelfvoorzienend worden. Water en voeding worden op de volgende manieren opgenomen:

  • Voordat je de pot afsluit voeg je water toe aan het terrarium. Dit water verdampt, maar omdat het niet uit de fles kan ontsnappen druppelt het lang de fles weer terug de aarde in. De wortels van de planten kunnen het zo opnemen. Je zult begrijpen dat deze constante verdamping ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in het terrarium groot is. Alleen planten die hiervan houden, zullen overleven.
  • Dorre bladeren van planten in het terrarium worden omgezet tot voedingsstoffen die aan de aarde worden afgegeven. De wortels kunnen deze stoffen opnemen, waardoor de overige planten kunnen leven.

Het lijkt er nu waarschijnlijk op dat een gesloten terrarium nauwelijks iets van buitenaf nodig heeft. Toch is dat niet helemaal het geval. Licht en warmte zijn namelijk twee belangrijke elementen die van buitenaf moeten komen.

 

                                                           

 

 

gepubliceerd: 12 May 2000