inspiration › Portret

Philodendron

Wim

Wim is 19 jaar, student communicatiemanagement in Hasselt. Hij zit op kot in de tuin van zijn nonkel en tante, in wat vroeger het saunahuisje was. 

“Ik zit hier al twee jaar op kot. Eerst had ik zo een goedkope Zweedse winkelketen plant, maar die is zo snel dood gegaan… Ik kon daar niet zo heel goed voor zorgen. Toen kreeg ik van mijn mama deze Philodendron cadeau. Eerst dacht ik, what the hell mama, waarom geeft ge me dat cadeau? Maar nu ben ik daar eigenlijk super blij mee.” 

Een kot waar wit domineert, wordt nu opgefleurd met een vleugje groen. 

“Echt, ik ben zò blij dat dat saai wit wat doorbroken is…” 

Gezien Wim zelf vertelt dat hij niet bepaald een boomchirurg kan genoemd worden, vragen we hem hoe het dan zit met de geschatte levensduur van zijn Philodendron. 

“Eigenlijk ben ik wel een plantenmens, mijn woorden niet uit de context trekken! Vroeger speelde ik altijd in de bossen in Riemst en bouwden we mega boomhutten. De Philodendrom komt vaak voor in de jungle, in de Amazone enzo. Ik kan me voorstellen dat ze daar ook wel wat hutten bouwen. Ik hoop dat de bladeren snel groot genoeg zijn. Ik wil mijn jongensjaren nog wel eens herbeleven en een kleine boomhut bouwen.” 

Oké, we snappen het, maar hoe zit het dan met de verzorging? 

“Zoals ik dus al zei is deze van nature een jungle plant. In de jungle komt er niet zo veel licht door het bladerdek, dus deze plant heeft niet heel veel licht nodig en al zeker geen direct zonlicht. Wat heel goed is, want in mijn kot heb ik maar 1 raam met wat licht.” 

En water geven? Of kapt Wim zijn restje gin en tonic erbij wanneer hij al tipsy is? 

“Ik kan niet zo goed tegen drank, maar die ene gin en tonic krijg ik nu nog wel op. Dat is kei dure gin jong! Nee, ik geef een beetje water af en toe, als ik merk dat de grond droger wordt, maar nog niet droog is. Met mijn vingers in de grond voelen ga ik echt niet doen hè! Bah!” 

Wim, als goede student, heeft ook wat weetjes over zijn plant gezocht. Netflix and Chill wordt na een tijd ook maar saai. 

“Weet ge wat ik zo schoon vind aan die plant? Die naam stamt af van het Griekse woord ‘Philo’, dat liefde of affectie betekent en van ‘dendron’, dat betekent boom. Liefde voor bomen dus. Doet me nog meer denken aan mijn jongensjaren in de boomhutten. En die plant is ook super lief voor zichzelf. Als er een nieuw blad gevormd wordt, dan komen er cataphylls, dat zijn aangepaste opgerolde bladeren die dat nieuwe blad beschermen tot het volgroeid is. Liefde overwint alles!” 

Mooi Wim, zeker voor zo een boom van een kerel.      

fotografie: Renaat Nijs

tekst: Cleo Hendriks

gepubliceerd: 10 February 2019

suggesties uit de shop