inspiration › Portret

Pilea peperomioides

Cara

Zaterdagochtend, 9u00. Cara, 5 jaar en dochter van Riene en Joy, staat op dit uur al vrolijk in de keuken liedjes te zingen van de 3 nieuwe K’s. Op het menu staan pannenkoeken, haar favoriet. In de hoek van de keuken staat Juliette, Cara’s pannenkoekenplant genoemd naar haar beste vriendinnetje. Juliette, de plant, fungeert tegenwoordig als Cara’s schaduw. Zo is de echte Juliette altijd wat dichter bij.

“Ik wou een pannenkoekenplant want pannenkoeken zijn mijn lievelingseten. Mijn mama wordt er een beetje gek van dat ik die overal mee sleep in huis.” 

De Pannenkoekenplant is een plant die tot 60 centimeter wordt. Met haar pannenkoek vormige bladeren en gemak in onderhoud, was hij het perfecte cadeau voor Cara, die al maanden zaagde om een plant.

Terwijl mama Riene helpt met deeg roeren, vertelt Cara fier hoe ze Juliette graag versiert.

"Met Kerst hangen er kleine lichtjes in, met Pasen een handvol eitjes en met carnaval een clowntje! Mijn mama moet vaak wel zeggen dat ik ze water moet geven, want dat vergeet ik soms. Dan kijken we samen op de kalender. Ik mag niet te veel water geven met mijn gietertje maar ook niet te weinig.”

Het water moment is aangebroken! Cara huppelt enthousiast naar de tuin met haar slakken - gietertje, speciaal gekocht om Juliette water te geven.

Mama zegt altijd stop als ik maar een beetje gegoten heb. Ik vind dat stom maar als ik te veel water geef dan gaat Juliette triestig hangen. Als ik te weinig geef ook. Soms ben ik dan wel in de war, maar gelukkig helpt mijn mama mij.” 

En mama moet Cara ook op andere momenten wat temperen. Hoe graag Cara Juliette ook wil meenemen naar het park op een zonnige dag, Juliette blijft toch beter thuis. Want ook van te veel zon wordt Juliette verdrietig en gaat ze hangen.

Cara houdt van Juliette, en Juliette van Cara. Cara overstelpt Juliette met kusjes, stiekem, wanneer niemand lijkt te kijken. Als Juliette verdrietig is, is Cara dat ook. En als Juliette een blaadje scheurt, schiet Cara meteen ter hulp.

“Als de blaadjes wat ouder zijn of als Cara ze te veel op en af sleept, kan het soms zijn dat de blaadjes een beetje scheuren. Cara vraagt mij dan de EHBO doos met pleisters en gaat meteen aan de slag. Cara is super zorgzaam en echt begaan met haar plant. Men moet de boom buigen als ie jong is, hè.” 

En zoals iedere ouder wiens kind een diertje of plantje als huisgenoot heeft, hoopt mama Riene dat de pannenkoekenplant nog lang mee gaat.

“Stiekem vervangen zou echt een opdracht zijn! Tot voor kort was die plant moeilijk te verkrijgen omdat ze alleen in het hoge Scandinavië gekweekt werd. Nu is ze toch al een beetje beter te vinden, al vrees ik dat Cara dat wel onmiddellijk zou merken als ik ze vervang.”

Niet getreurd Riene. Wij hebben vernomen dat de plant voor het eerst uit China werd meegenomen per boot in 1944, om in 1946 heelhuids en zonder pleisters aan te komen in Noorwegen. Van de slaapkamer naar de living verplaatst worden zal ze dus heus wel overleven!    

fotografie: Renaat Nijs

tekst: Cleo Hendriks

gepubliceerd: 02 February 2019

suggesties uit de shop