inspiration › Portret

Pachira Aquatica

Jan

Jan is verzekeringsman. Het familiekantoor is in de eerste helft van de 19e eeuw opgericht en hij is de 5e generatie die plaats neemt achter het bureau. En naast hem, een Pachira Aquatica, ook wel “money tree” genoemd.

“Het enige wat ik over die plant weet, is dat deze in Oost - Azië die bijnaam “money tree” heeft. Daar is zo een plant zeer goed voor het evenwicht in de 5 elementen en de Feng Shui, waardoor die zou zorgen voor geld en welvaart. Ideaal dus voor een zaak!” 

Jan weet voor het overige niet veel over de Pachira. Het was dan ook een cadeau van één van zijn tevreden klanten.

“Hij zei erbij dat wij hier op kantoor nu allemaal harder zouden gaan werken, gemotiveerd door de stille kracht van die plant. Ik was gewoon content met die bijnaam.” 

Gelukkig is er het manusje - van - alles op kantoor, een dame die verstand heeft van zaken en van planten.

“Die dame verzorgt hier onze kantoorplant. Zij heeft ook gekozen hem hier te zetten, in aanwezigheid van mijn 4 grootvaders die allemaal het kantoor ooit gerund hebben. Hier staat ze niet in direct zonlicht maar krijgt ze genoeg licht. Schijnbaar hoort dat zo.” 

En nu we toch hier zijn voor de plant, denkt Jan er even aan dat ze misschien wat water nodig heeft.

"Ik gebruik mijn koffietas gewoon. Die plant merkt dat toch niet. Trouwens, in het wild krijgt die plant normaal noten die gebruikt worden als vervangmiddel voor cacao. Ik denk dus dat een restje koffie geen kwaad kan. Veel water moet ze niet hebben, dat weet ik wel! In die schone stam wordt water opgeslagen en daar kan die wel even mee door. Om de twee weken of als de grond droog is een goei scheut, en ze kan er weer tegen. Eigenlijk perfect voor op een kantoor dus.” 

De stam is gevlochten, mooi en precies.

“Ik ben eigenlijk jaloers op die vlecht, zo weelderig… In feite is zo een Pachira geen één plant, maar worden die geplant met verschillende planten tegelijk en naarmate die groeien worden ze in elkaar gevlochten. Snel opgezocht nu jullie hier zijn.” 

Wij wisten dat wel, net zoals het feit dat in Azië die vlechten vaak uit 5 stammen bestaan, gelijk aan de 5 natuurelementen.

"Zou dat dan ook meer succes in zaken betekenen, met 5 stammen?“ 

Wij laten Jan verder mijmeren.

fotografie: Renaat Nijs

tekst: Cleo Hendriks

gepubliceerd: 03 February 2019