inspiration › plantengroep

bromelia's

my way my style

De bromelia is van oorsprong een echte wereldreiziger. Zijn voorouders groeiden en bloeiden hoog in het ruige Cordilleras de los Andesgebergte en diep in de warme oerwouden van Uruguay. Overal in Midden- en Zuid-Amerika komen bromelia’s voor, de een nog mooier dan de ander. Bij elkaar meer dan 2800 soorten. In de achttiende eeuw ontdekten Belgische handelsreizigers de schoonheid van de bromelia en namen een paar planten mee naar Europa. Zo legden ze de basis voor het enorme assortiment bromelia’s waaruit je vandaag kunt kiezen.

Bromelia’s zijn vermoedelijk ontstaan in het Krijt, zo’n 65 miljoen jaar geleden. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op 30 miljoen jaar geleden, zodat ze met recht oerbewoners genoemd kunnen worden. Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies. Grappig is dat die oer-Bromelia niet gek veel verschilt van de exemplaren die je bij bloemist en tuincentrum vindt: je haalt er echt een stukje natuurhistorie mee in huis, maar dan wel gekleed in de nieuwste mode.

verzorging

 

De bromelia is een sterke en erg makkelijke plant waar je gemiddeld 3 tot 6 maanden plezier van zult hebben. Geef de bromelia een plaats in het licht (niet in de volle zon!) en regelmatig water (gieten in de kelk van de plant) en hij is tevreden. Extra plantenvoeding toevoegen aan z’n water is niet nodig.

 

Wil je je Bromelia op een erg warme dag eens extra verwennen, salsa dan gerust er eens een rondje omheen met de plantenspuit of zet de buitenpot in een schaal water die rustig mag verdampen rond de plant. In de natuur haalt Bromelia met haar bladeren ook vocht en voeding uit de lucht, in je binnenklimaat is dat niet anders.

Is je Bromelia uitgebloeid? Dan is het tijd voor een nieuwe, want een Bromelia bloeit maar een keer.

Goed om te weten: bromelia’s met dikke bladeren staan graag in een droge omgeving en bromelia’s met dunne bladeren hebben liever een wat vochtigere standplaats. Dat maakt van Tillandsia een typisch badkamermaatje en van Aechmea een echte vensterbanktijger die best wat centrale verwarming kan hebben. De versies met grijze beharing staan het liefst in de volle zon en droog.

 

Naar buiten met de bromelia? 

Vanaf half mei mogen je bromelia’s verhuizen van de kamer naar balkon en terras. Het zijn tropische planten dus geen liefhebbers van vorst. Bescherm ze goed, zeker de eerste weken is het raadzaam om ze ‘s nachts af te dekken. Ook buiten geldt: niet in de volle zon, een plaatsje in de schaduw is perfect. De volgende soorten lenen zich voornamelijk voor buiten: Aechmea, Billbergia, Ananas, Neoreglia en Tillandsia.

gepubliceerd: 30 December 2018