inspiration › Portret

Chamaedorea Elegans

Eli

Eliset Mena Equihas, Mexicaanse, is gerante van een beautybar. Gelspray, haardrogers, lipstick en een Chamaedorea Elegans blijken allen dè accessoires voor de knappe dames die er dagelijks binnen struinen.

De Chamaedorea Elegans of Mexicaanse dwergpalm was het ideale cadeau bij de opening van haar zaak.

“De Chamaedorea komt uit Mexico en ik voelde me onmiddellijk net iets meer thuis in mijn zaak. Bij het binnen wandelen ’s morgens zie ik die plant staan en hoor ik bijna de palmen op een Mexicaans strand ritselen.”

De vele nieuwsgierigen die langs het gigantische etalageraam lopen, zien niet alleen een stel toekomstige bruiden op zoek naar het ideale kapsel en de beste make - up borstelstreken, maar ook meteen de Chamaedorea.

“In Mexico liggen we, ondanks wat iedereen denkt, helemaal niet graag lang in de zon. Verbanden willen we niet en direct zonlicht is veel te heet. Mijn plant kan daar ook niet tegen.
Ons raam staat op het noordwesten en was dan ook ideaal om haar langs te stallen. Dat Belgisch zonnetje blijkt dan toch nog een geluk voor één van ons twee!”

Eli legt haar haardrogers klaar, ordent haar make - up en checkt of de plant nog voldoende water heeft.


“Iedere morgen ga ik even naar mijn plant en voel ik of die potgrond geen woestijn is geworden. Per week geef ik ze twee glazen water en giet ik een glas leeg in het schaaltje van onder. Zo kan ze zelf kiezen wanneer ze drinkt. Ik zorg wel altijd dat de grond vochtig is.”

En of Eli bewust gekozen heeft voor een dwergpalm en geen reuzenpalm?

“Ik ben een klein fijn Mexicaantje. Als mijn plant te groot zou worden kan ik niet meer aan de top om eventueel bij te snoeien. Gelukkig groeit deze plant op hetzelfde ritme als wij Mexicanen: alles rustig en gestaag.”


En net als wij denken alles hier wel gezien te hebben, haalt Eli een pintje boven. Bier lijkt ons thans geen gewoonte in een beautybar?

“Mijn mama heeft me iets geleerd. Om een plant schoon te maken, gebruik je bier. Niet om te voeden, om de bladeren mee af te deppen!
Kijk, als ik die bladeren af veeg met een doekje met water, dan worden die flets. Maar als ik nu mijn doek in bier dep en de bladeren schoon veeg, dan glanzen ze mooi!
Een Mexicaanse gewoonte die mooi past in een bierslurpend land als België.”En wanneer de haarspray en andere geurtjes in het salon ons even te veel worden, laat Eli ons naast haar plant staan.“De Chamaedorea heeft luchtzuiverende kwaliteiten. Ik krijg dus geen gel-long hier!”

En met de zachte woorden die Eli haar plant influistert, nemen we afscheid.

Adios, mi chiquita bonita!

fotografie: Renaat Nijs

tekst: Cleo Hendriks

gepubliceerd: 31 augustus 2017